Road to Perdition

Ενας Απολογισμός Αίματος

Έρμαιο της εξουσίας, Πρόλογος (L*****)

Η Ερχόμενη Καταιγίδα

Α, Αθήνα. Μία εκ των γηραιότερων πόλεων της γηραιότερης των ηπείρων. Πατρίδα του Παρθενώνα, προστατευόμενη της θεάς της σοφίας και ορμητήριο των Αχαιών στην αρχαιότητα. Μία πόλη που έχει περάσει κατοχή από τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Οθωμανούς και πλέον από ένα κογλομεράτο ξένων συμφερόντων που καθοδηγούν την ανάπτυξή της, ή καλύτερα, την έλλειψη αυτής. Ετούτη η πόλη δεν είναι ξένη στο σκότος. Από την ίδρυσή της σαν φέουδο του Σετίτη Κέκρωπα μέχρι τη σημερινή της ταλαιπωρημένη υπόσταση ως το τελευταίο ορμητήριο της Καμαρίλα πριν τη Μικρά Ασία, η Αθήνα έχει πλούσια ιστορία γραμμένη μέσα στη νύχτα.

Μέχρι πρόσφατα δυναστευμένη από τη σκιερή φιγούρα του Πρίγκηπα με το άγνωστο όνομα με τη βοήθεια Ατραπών, συμμαχιών και πειθαναγκασμού, το νυχτερινό πολιτικό προσκήνιο έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Το αξίωμα του Πρίγκηπα έχει αλλάξει χέρια ήδη δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο και όλοι προσεύχονται (σε ότι θεωρεί ιερό έκαστος) να στεριώσει στα γέρικα αλλά ικανά χέρια της Πρίγκηπος Παρασκευής. Η Γκρίφιν Γκαρούντα, η πολυεθνική με τα σπαρμένα σε όλη την Αττική ακίνητα, είναι πλέον παρελθόν στο οικονομικό προσκήνιο και έχει αφήσει πίσω της ένα τεράστιο αλλά ανεκμετάλλευτο ακόμα οικονομικό κενό και περίπου 5000 εργαζόμενους στο δρόμο. Ο Αίαντας, ο μυθικός γίγαντας που αψήφησε το μύθο και έζησε ξανά στις πρόσφατες νύχτες κείται νεκρός και οι στάχτες του εξανεμισμένες, αποδεικνύοντας προς όλους ότι η αθανασία δεν είναι εγγύηση και κανένας δεν είναι ασφαλής. Στα απόνερα της καταστροφής του, οι γηραιότεροι εξ ημών στράφηκαν στην γλυκιά οικειότητα της παράνοιας, θωρακίζοντας τα καταφύγια και τις ψυχές τους ενάντια σε εισβολείς υπαρκτούς και φανταστικούς το ίδιο. Και ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει, όταν ο καθένας τους έχει μαρτυρήσει μία εισβολή, έναν εμφύλιο, δύο επαναστάσεις και αναρίθμητες άτυπες συμπλοκές ανάμεσα σε πλάσματα μυθικά και μη. Λίγοι διατηρούν την ψυχραιμία τους, οι περισσότεροι από άγνοια. Αλλά ακόμα και εκείνοι είναι ευλογημένοι με τον τρόπο τους, γιατί δε βλέπουν τα σημάδια.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, πόλεμοι παρόντες ή μελλούμενοι, λοιμός και λιμός, τα σημάδια είναι παντού για όποιον θέλει να τα παρερμηνεύσει. Τα παιδιά του Σεθ έχουν περάσει χιλιετηρίδες ψάχνοντας τα σημάδια για ένα τέλος που ποτέ δεν έρχεται, είτε κοιτώντας στα αστέρια είτε στα εντόσθια πτηνών. Δεν είναι από έλλειψη προσπάθειας, αλλά από άγνοια που χάνουν τα πραγματικά σημάδια. Το Σπαθί των Αιώνων αναδύθηκε και ο ευρετής του οργώνει την υδρόγειο για τα υπόλοιπα κειμήλια. Του Κοβαλοπάζαρο της αρχαιότητας έχει επιστρέψει και το διευθύνει ένας θνητός αγνώστου προέλευσης. Ο Αίαντας, ο ήρωας του Τρωικού πολέμου αναστήθηκε και πέθανε οριστικά στη μάχη για το θρόνο. Οι ημίαιμοι πληθαίνουν όλο και περισσότερο και ο νέος Σερίφης δε δείχνει ικανός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Όλα αυτά είναι απλά συμπτώματα, οι πρώτες βροντές από την ερχόμενη καταιγίδα. Αυτή η θύελλα δεν θα πλήξει μόνο αυτή την πόλη, αλλά μυριάδες άλλες και δε θα δείξει έλεος. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ωμόαιμοι θα αντιμετωπίσουν τέτοιες κακουχίες, ούτε που θα τις έχουν προκαλέσει οι ίδιοι μέσα στην υπεροψία τους. Αλλά αν είναι αλήθεια αυτά που ψιθυρίζονται, ότι ζούμε στις Έσχατες Νύχτες, είναι καιρός να ξεχάσουμε το φόβο και την παράνοια και να θυμηθούμε αρετές που πέθαναν μαζί με τα σώματά μας. Γιατί η μνησικακία, η χειραγώγηση και η ιδιοτέλεια λίγο θα μας βοηθήσουν αν πρόκειται σύντομα να κριθούμε από τον Πατέρα ή (Θεός φυλάξοι) και από την Μητέρα.

Αντί επιλόγου λοιπόν, μία υπόσχεση. Αρνούμαι να μείνω στις επάλξεις αυτή τη φορά. Ο καιρός έχει περάσει για την αδράνεια, πρέπει να ληφθούν μέτρα και να γίνουν ριζικές αλλαγές. Έχω ήδη αναλογιστεί τις συνέπειες και τις έχω αποδεχτεί σαν αναγκαίο κακό. Έχω εξετάσει τις πιθανές εκβάσεις και έχω απορρίψει τις χειρότερες εκ αυτών. Τέλος, έχω επιλέξει τους υποψήφιους σωτήρες και πως θα τους προσεγγίσω. Αυτό είναι το μανιφέστο μου: Θα σας λυτρώσω.

Η σκηνή έχει στηθεί, τα πιόνια είναι στη θέση τους. Η πρώτη κίνηση σου ανήκει, Πατέρα.

L, Παρατηρητής της Αθήνας

Τέκνο του Τ
Τέκνο του Ρ
Τέκνο του Μ
Τέκνο του Α
Τέκνο του Α
Τέκνο του Κ

Comments

P1llgr1m P1llgr1m

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.